Keresés

Ők írtak a halmokról

LinkajánlásKunhalomKunhalomkunhalom.lap.hu/9-99hu14942011302006-03-28 12:03:142017-05-08 01:52:10VidVidCentral Médiacsoport Zrt.centralmediacsoport@centralmediacsoport.hu2006

Meghatározás

halommá emelkedett telephelyek kultúrrétegeiben az ott élt emberek házainak omladékát, edénytörmelékeket, tűzhelyek maradványait, állati csontokat, kagylóhéjakat találtak a kutatók. A halmok állat- és növényvilága is különleges lehet, hisz a felszíni, alaktani adottságok miatt a halmok hosszú évszázadokon, esetleg évezredeken át kimaradhattak a földművelésből. A sajátos domborzati viszonyok egyedi mikroklímát eredményezhettek, a korábbi földtörténeti korszakokban kialakult löszterületek feltörése elmaradt. Így itt olyan, az utolsó jégkorszakban (körülbelül 10.000 éve ért véget) kialakult löszvegetáció maradt fenn, ahol az eredeti növényzet (és olykor az állatvilág) néhány képviselője, faja az évezredekkel ezelőtti időszak emlékét őrzi. Ezek az úgynevezett „reliktumfajok” (maradványfajok) tehát a 10-12.000 évvel ezelőtti éghajlati, vízrajzi, természetföldrajzi viszonyok hírnökei a ma embere számára.

Szponzorált hirdetések

Hirdetés

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza:Ők írtak a halmokról
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem Elküldés